De Kip

Speciale kip

De Polderhoen is een speciaal ras, een heel ander ras dan een gangbare kip. Het is een Franse kip, om precies te zijn de Hubbard JA757.

Deze kip is 14 jaar geleden gekozen omdat het een langzaam groeiend en sterk ras is. Daarom is dit ras erg geschikt om biologisch gehouden te worden.

In vergelijking: een gangbare kip weegt na zes weken 2,2 kilogram, terwijl een Polderhoen na zes weken 1 kilogram weegt en na na 11 weken 2,6 kilogram.

De kip krijgt dus de tijd om te groeien en dat is beter voor de kip en voor het vlees.

Polderhoen vs. Gangbare kippen

Het vlees van de Polderhoen heeft een stevigere structuur en smaak!

Biologische eisen

De Polderhoen is biologisch, wat betekent dat de kip aan verschillende eisen, die streng gecontroleerd worden, moet voldoen. In Nederland houdt Skal toezicht op de betrouwbaarheid van biologische producten.

Elk gecertificeerd biologisch bedrijf in Nederland heeft een Skal nummer, het nummer van de Polderhoenderhof is 6220. De belangrijkste eisen waar de biologische Polderhoen aan moet voldoen zijn:

Antibiotica

De laatste tijd is de pluimveesector vaak in het nieuws om het overmatige gebruik van antibiotica. Door dit overmatige gebruik kunnen bacteriĆ«n en virussen resistent worden voor antibiotica. Dit betekent dat deze ziektes niet of nauwelijks te bestrijden zijn met de beschikbare antibiotica. 
Dit is kwalijke zaak en de biologische pluimveehouderij laat zien dat dit anders kan. Door het kiezen van een sterk ras, de juiste voeding en goede leefomstandigheden bouwt de Polderhoen een optimale natuurlijke weerstand tegen ziektes op. Door de hoge natuurlijke weerstand blijven de kippen gezond en is er relatief minder uitval van kippen ten opzichte van de plofkip. Daarom kan de kan de Polderhoen zonder antibiotica gezond gehouden worden.

Kipvriendelijk

De Polderhoen wordt op een biologische manier gehouden en heeft daarom een veel diervriendelijker leven dan een gangbare kip. De Polderhoen wordt ook diervriendelijker gehouden dan scharrelkip.

Een biologische kip leeft langer, krijgt biologisch voer zonder hormonen, heeft meer ruimte en kan buiten rond scharrelen.

Dit kipvriendelijke en volwaardige leven is beloond met het drie sterren Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming, zie de afbeelding rechts. Dit kenmerk geeft aan dat een biologische kip een beter leven heeft dan een gangbare kip (geen sterren) en een scharrelkip (twee sterren).